Eraser_totalno brisanje fajlova

Ići dole

Eraser_totalno brisanje fajlova

Počalji  shon koneri taj Čet Mar 18, 2010 8:02 pm

Detaljno uklanjanje datoteka
Svi znate kako funkcioniše brisanje fajlova u Windowsu – šalju se u korpu za otpatke, odakle se mogu lako vratiti ako kasnije zatrebaju. Revnosniji korisnici koji ne žele da se njihovi podaci ponovo „pojave” obično odmah obrišu i sadržaj kante za otpatke. Za prosečnog korisnika možda će ovako obrisani fajlovi biti zauvek izgubljeni, ali svako ko ima malo više iskustva u radu na računaru lako može da dopre i do tako obrisanih podataka. Razlog za to jeste taj što se podaci na disku gotovo nikad ne brišu fizički, već se samo uklanjaju pointeri koji pokazuju na njih. Drugim rečima, prostor na kojem taj fajl postoji, samo se alocira kao slobodan, a ne vrši se i njegovo fizičko brisanje. I sve dok neki drugi podatak ne bude prepisan preko njega, prvobitni fajl praktično će biti „na tacni” svakom ko zna kako da dođe do njega. Čak i kada je preko njega prepisan neki drugi fajl, postoje načini za „izvlačenje” prvobitnih informacija sa diska, ali to već zahteva skupu opremu i profesionalce. U ovom tekstu tema neće biti oporavak obrisanih fajlova, već način na koji se oporavak podataka sprečava.
Eraser


Pomoću Erasera podaci se mogu obrisati korišćenjem šest različitih algoritama, među kojima se nalazi i Gutmanov. Postoji nekoliko načina na koje se podaci mogu pripremiti za brisanje. Program dozvoljava definisanje pojedinačnih fajlova ili foldera za brisanje, kao i sigurno brisanje slobodnog prostora na disku. Pored toga, može se definisati brisanje u zadato vreme, recimo na kraju radnog vremena ili na eksplicitni poziv. U okviru programa postoji i explorer, iz kojeg se takođe može vršiti brisanje, a i u kontekstnom meniju pojaviće se opcija sigurnog brisanja fajlova, koja se može pokrenuti iz Windows Explorera.

Eraser se može pokrenuti i iz komandne linije, a interesantno je da se u paketu dobija i DOS verzija programa. Priprema podataka za brisanje (u Windows verziji) maksimalno je olakšana time što se „taskovi” za brisanje mogu definisati prevlačenjem fajlova u prozor programa ili klasičnom copy-paste procedurom. Sigurnosti radi, program će vas još jednom pitati pre samog čina brisanja da li to zaista želite da uradite, ali ova procedura nije ispoštovana i u slučaju kada se odabere brisanje u unapred definisanom vremenskom trenutku, pa tu treba biti ekstremno opreza [izvor_SK]

www.heidi.ie/eraser
avatar
shon koneri
Admin

Broj poruka : 358
Datum upisa : 23.08.2009
Godina : 53
Lokacija : zavičaj

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu