Arora 0.10.1 Mali i lagan web pregledač

Ići dole

Arora 0.10.1 Mali i lagan web pregledač

Počalji  shon koneri taj Čet Mar 18, 2010 8:08 pm

Arora 0.10.1
Mali i lagan web pregledač


Mali i lagan, ali svakako ne i ograničen web pregledač. Sasvim sigurno, ovo zvuči neverovatno, ali ne i nemoguće. Web pregledač Arora spada u lagani (eng. lightweight) softver, koji predstavlja sintezu osnovnih opcija potrebnih korisniku, brzine učitavanja web stranica, kao i izgleda. Iako vizuelno podseća na popularni i široko rasprostranjeni Mozilla Firefox, ova dva pregledača imaju veoma malo zajedničkih osobina.

Arora je višeplatformski program za GNU/Linux, Windows, FreeBSD, Mac OS X, kao i za sve ostale platforme podržane od strane Qt toolkita. Kao glavni motor za prikazivanje sadržaja koristi WebKit, što joj daje pristojnu brzinu prilikom otvaranja stranica. Za one sa jeftinijim ulaznicama WebKit je motor za web pregledače zasnovan na slobodnom softveru, a koriste ga poznatiji Apple Safari i Konqueror.

Arora i pored svoje jednostavnosti poseduje i više mogućnosti od velikih igrača. Odlikuju je zaista brzo pokretanje, odlična integracija u sva grafička okruženja, menadžer sesija, poseduje i privatni režim rada (režim u komjem ne pamti kolačiće), fleksibilnu kontrolu nad motorima pretraživača, integrisan flash block, lokalizovana je na više jezika (pa i na srpski jezik u oba pisma) itd.

Od potencijalnih nedostataka može joj se zameriti nedostatak dugmeta Home, ali ipak postoji zakrpa koja to popravlja. Što se tiče podešavanja programa, opcije su veoma pojednostavljene. U jednom prozoru sa više jezičaka moguće je podesiti sve – od početne stranice koju otvara prilikom pokretanja, podrazumevane „mašine” za pretragu (eng. search engine), aktiviranja blokade fleš sadržaja i dr.

Može se desiti da prilikom pretrage iz polja za unos adrese vrati poruku o nepostojećoj adresi. Ovo se rešava uključivanjem opcije „Use the default search engine as fallback when the given URL by the user is invalid” u opštim podešavanjima programa. Integrisani fleš blok dodatak jeste velika prednost ovog pregledača. Nastao je po uzoru na FlashBlock Plus (dodatak za Firefox) i sadrži dva sistema za blokadu fleša. Prvi mrežni sistem sprečava preuzimanje flash sadržaja, dok drugi sistem sakriva ili uklanja fleš sa web strana.

Arora je dobar primer malog paketa sa kvalitetnim radom i bogatstvom opcija. Na Acid3 testu ostvarila je 100/100 poena, pa neka ova ocena bude smernica prilikom izbora omiljenog web pregledača. Ne mora biti podrazumevani web pregledač na računaru, ali svakako može da posluži kao osveženje za okruženje i, naravno, za oko.[izvor_S.K]

http://code.google.com/p/arora/
avatar
shon koneri
Admin

Broj poruka : 358
Datum upisa : 23.08.2009
Godina : 53
Lokacija : zavičaj

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu